تغذیه در دوران بارداری

در دوران حاملگی، بدن مادر متحمل تغییرات فیزیکی و هورمونی قابل توجهی می‌شود. برای تامین سلامت و نیاز‌های بدن مادر و جنین در حال رشد، تغذیه مناسب در این دوران از اهمیت بالایی برخوردار است. مادران باردار باید با انتخاب منابع مختلف مواد غذایی سالم، رژیم غذایی خود را تنظیم کنند.

در دوران بارداری به تغذیه خود توجه کنید

هنگامی که باردار هستید، به مواد مغذی بیشتری مانند پروتئین، آهن، اسید فولیک، ید و کولین نیاز دارید. همچنین دریافت مقدار کافی کلسیم، ویتامین D، پتاسیم و فیبر بسیار مهم است.

انتخاب هوشمندانه غذایی و داشتن رژیم غذایی سالم و متعادل می‌تواند به شما کمک کند بارداری راحت و کودکی سالم داشته باشید. همچنین می‌تواند به کاهش برخی از علائم بارداری مانند حالت تهوع و یبوست کمک کند. در ادامه به چند ایده برای کمک به شما در تغذیه سالم در دوران بارداری اشاره می‌کنیم.

در دوران بارداری یک برنامه غذایی سالم را دنبال کنید.

برای دریافت مواد مغذی مورد نیاز خود در دوران بارداری، از یک برنامه غذایی سالم پیروی کنید. از هر گروه غذایی، ترکیبی از غذاهای سالم و مورد علاقه‌تان را انتخاب کنید از جمله:

  • میوههایی: مانند سیب، انواع توت ها، پرتقال، انبه، موز و زردآلو

  • سبزیجات: مانند کلم بروکلی، سیب زمینی شیرین، چغندر، بامیه، اسفناج و فلفل قرمز
  • غلات کامل: مانند برنج قهوه‌ای، ارزن، بلغور جو دوسر، بلغور و نان سبوس دار

  • پروتئین‌ها: مانند گوشت بدون چربی و مرغ، تخم مرغ، غذاهای دریایی، لوبیا و عدس، آجیل و دانه‌ها

  • لبنیات کم چرب یا بدون چربی: مانند شیر، ماست، پنیر، لبنیات بدون لاکتوز و نوشیدنی‌های غنی شده سویا (شیر سویا) یا ماست سویا

  • روغن‌ها: مانند روغن نبات، روغن زیتون و روغن‌های موجود در غذاهایی مانند غذاهای دریایی ، آووکادو و آجیل

مقدار کالری متناسب با خود را دریافت کنید.

میزان کالری مورد نیاز شما در طول بارداری تغییر می‌کند. اکثر زنانی که قبل از بارداری وزن سالمی دارند، به کالری زیر نیاز دارند:

 سه ماهه اول (12 هفته اول): بدون کالری اضافی

 سه ماهه دوم (13 تا 26 هفته): حدود 340 کالری اضافی در روز

 سه ماهه آخر (پس از 26 هفته): حدود 450 کالری اضافی در روز

افزایش وزن، بخشی طبیعی از بارداری است. اینکه چه مقدار وزن برای افزایش مناسب است و میزان کالری اضافی که نیاز دارید، به چیزهای زیادی بستگی دارد. از جمله اینکه قبل از بارداری چقدر وزن داشتید و حتما از پزشک یا مامای خود بپرسید که چه مقدار کالری نیاز دارید و چه مقدار افزایش وزن در دوران بارداری برای شما مفید است.

مقدار کالری مناسب در بارداری

تا قبل از تولد نوزاد، هر روز یک مکمل مصرف کنید.

در صورتی که ویار شدید به غذاهایی مانند لبنیات غیر پاستوریزه یا لبنیات محلی، تخم‌مرغ خام و حتی غذاهای نیم‌پز و یا گوشت‌های استیکی نیمه خام یا غذاهای دریایی دودی و پنیر نرم یا سوشی کردید تا جایی که می‌توانید از خوردن آن‌ها دوری کنید.

مواد مغذی کلیدی که باید به اندازه کافی دریافت کنید:

 اسید فولیک یک ماده مغذی است که به پیشگیری از برخی نقایص مادرزادی مغز و ستون فقرات کمک می‌کند و در موارد زیر یافت می شود:

  • بعضی از سبزیجات با برگ سبز

  • اکثر انواع توت ها، آجیل، لوبیا، مرکبات و غلات صبحانه غنی شده

  • برخی از مکمل‌های ویتامین

اسید فولیک می‌تواند به کاهش خطر نقص لوله عصبی که یک نقص مادرزادی در مغز و نخاع است، کمک کند. نقص لوله عصبی می‌تواند منجر به درجات مختلفی از فلج، بی اختیاری و در برخی موارد، ناتوانی ذهنی شود.

اسید فولیک در 28 روز اول پس از لقاح، زمانی که بیشترین احتمال بروز نقایص لوله عصبی وجود دارد، بیشترین تاثیر را دارد. متاسفانه، ممکن است قبل از هفته چهارم بارداری متوجه حاملگی خود نشوید. بنابراین، مصرف اسید فولیک باید قبل از بارداری آغاز شده و در طول آن ادامه یابد.

آهن به رشد کودک شما کمک می کند. بسیاری از زنان در دوران بارداری آهن کافی دریافت نمی کنند. از پزشک خود بپرسید که آیا به مکمل آهن در دوران بارداری نیاز دارید یا خیر.

ید برای مغز کودک شما مهم است. اگر در خانه از نمک استفاده می کنید، مطمئن شوید که نمک ید دار  است. مکمل‌های دوران بارداری ممکن است ید نداشته باشند بنابراین از پزشک خود بپرسید که آیا به مکمل ید نیاز دارید یا خیر.

کولین برای مغز کودک شما نیز مهم است. غذاهای حاوی کولین مانند لبنیات کم چرب و بدون چربی، تخم مرغ، گوشت بدون چربی، غذاهای دریایی، لوبیا و عدس را انتخاب کنید. 

خوردن ماهی در دوران بارداری

در دوران بارداری هر هفته غذاهای دریایی مصرف کنید.

ماهی و صدف حاوی چربی‌های سالمی هستند که برای شما و کودک شما مفید هستند. با این حال، برخی از انواع غذاهای دریایی حاوی جیوه بالایی هستند،  فلزی که می‌تواند به رشد کودک آسیب برساند. بنابراین، بهتر است از غذاهای دریایی که چربی‌های سالم بیشتری دارند و میزان جیوه کمتری در آن‌ها وجود دارد، مصرف کنید.

مصرف مایعات

 مصرف مایعات نیز بخش مهمی از تغذیه بارداری است.

 می‌توانید با نوشیدن چند لیوان آب در روز، علاوه بر مایعات موجود در آب میوه‌ها و سوپ ها، مایعات کافی دریافت کنید. همچنین می‌توانید میوه یا گیاهان را به آب خود اضافه کنید تا طعمی تازه داشته باشد.

از خوردن خوراکی و غذاهای مضر در بارداری اجتناب کنید.

  • همه انواع الکل‌ها می‌توانند برای کودک شما مضر باشند. پس از خوردن هر گونه الکل پرهیز کنید.

  • همچنین از خوردن ماهی یا صدف خام، گوشت، مرغ یا تخم مرغ خام، شیر و پنیر غیر پاستوریزه پرهیز کنید.

در مجموع، تغذیه دوران بارداری نقش حیاتی در سلامت مادر و رشد و نمو جنین ایفا می‌کند. مصرف مواد مغذی ضروری مانند پروتئین، کلسیم، فولیک اسید و آهن برای تامین نیاز‌های رو به رشد جنین و حفظ سلامت مادر، امری حیاتی است.

با رعایت اصول تغذیه ای صحیح و دریافت مراقبت‌های پزشکی مناسب، می‌توان به بارداری سالم و زایمانی موفق دست یافت.

ارسال یک دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

X