خوابیدن و استراحت در بارداری

نکات مهم درباره خواب و استراحت در دوران بارداری

تو دوران بارداری ناراحتی جسمی، تغییر هورمون‌ها، هیجان و اضطراب باعث اختلال در خواب مادر می‌شود که این موضوع جدیدی نیست و باید بدونید که حداقل 50 درصد از خانم‌های بارداری بی‌خوابی رو تجربه می‌کنند.

عواملی که موجب اختلال خواب در دوران بارداری می‌شود

عوامل متعددی در دوران بارداری به خصوص در سه ماهه اول آن باعث ایجاد اختلالات بی‌خوابی می‌شود:

  •       حالت تهوع بارداری 
  •       استفراغ
  •       حساسیت سینه
  •       افزایش ضربان قلب
  •       تنگی نفس
  •       دمای بالاتر بدن
  •       تکرر ادرار در شب
  •       گرفتگی عضلات پا
شایع‌ترین اختلالات خواب در بارداری

شایع‌ترین اختلالات خوابیدن در بارداری

  • آپنه انسدادی خواب:
    افزایش وزن می‌تونه تنفس رو دچار وقفه کند و در دوران بارداری، این موضوع ممکن است یک عامل خطر برای فشار خون بالا باشد. این اختلال خواب با خروپف، نفس‌نفس زدن و وقفه‌های مکرر همراه است که منجر به مختل شدن خواب می‌شود. همچنین این وضعیت ممکن است جریان اکسیژن دهی به جنین را دچار اختال کند و خطر ابتلا به پره‌اکلامپسی، دیابت بارداری و سزارین را افزایش دهد.
  • اختلال رفلکس معده به مری:
    اختلال رفلکس معده به مری به عنوان سوزش سر دل یا رفلاکس اسید نیز شناخته می‌شود که ممکن است این وضعیت با نفخ نیز همراه باشد.

اهمیت خوابیدن در زمان بارداری

در دوران بارداری خواب با کیفیت برای مادر و جنین اهمیت بالایی دارد. بی‌خوابی در شب برای مادر منجر به خواب آلودگی در طول روز می‌شود. کم خوابی بر روی سیستم ایمنی بدن تاثیر می‌گذارد. از آنجایی که خواب به تنظیم قند خون کمک می‌کند، به همین دلیل است که خواب ضعیف در دوران بارداری با دیابت بارداری مرتبط هست.
طبق تحقیقات انجام شده مشخص شده است که زنان بارداری که در اوایل بارداری بیش از حد می‌خوابند یا به اندازه کافی نمی‌خوابند، مستعد ابتلا به فشار خون بالا هستند. کمبود خواب شدید ممکن است خطر ابتلا به پره اکلامپسی را افزایش بدهد و وضعیتی که می‌تواند منجر به زایمان زودرس و عوارض طولانی مدت برای قلب، کلیه و سایر اندام‌های مادر گردد. و همچنین خواب ناکافی یک عامل خطر برای زایمان زودرس، وزن کم نوزاد هنگام تولد، زایمان دردناک، زایمان سزارین و افسردگی را دربر خواهد داشت.

بهترین حالت خوابیدن در بارداری

نکات مربوط به بهترین حالت خوابیدن در بارداری

  1. خوابیدن به پهلوی چپ: خوابیدن به پهلوی چپ با پاهای خم‌شده بهترین حالت خوابیدن در بارداری محسوب می‌شود. این وضعیت جریان خون به قلب، کلیه‌ها و رحم را تسهیل می‌کند و اکسیژن و مواد مغذی را بهتر به جنین می‌رساند.
  2.  استفاده از بالش اضافی: ممکن است استفاده از چند بالش اضافی برای خواب راحت به پهلو مفید باشد. سعی کنید یک بالش ضخیم را برای حمایت از شکم خود قرار دهید و یک بالش نازک بین زانوها قرار دهید تا به کاهش فشار روی کمر کمک کرده باشید.
  3.  عدم خوابیدن به پشت: همانطور که رحم بزرگتر می‌شود، خوابیدن به پشت در دوران بارداری می‌تواند باعث کمردرد و فشار بر ورید اجوف شود. ورید اجوف یکی از وریدهای اصلی بدن است، بنابراین می‌تواند در جریان خون اختلال ایجاد کند و باعث سرگیجه شود. در حالی که خوابیدن به پشت برای مدت کوتاهی مناسب است و بهتر است در صورت امکان از آن اجتناب کنید.
  4.  تنظیم شرایط اتاق: اتاق خوابی خنک، تاریک و آرام داشته باشید.
  5.  اولویت‌بندی: خواب را در اولویت قرار دهید و یک ساعت خواب مشخص داشته باشید. و برای چرت زدن در طول روز ساعت معینی مشخص کنید تا دچار اختلال در خواب شب نشوید.
  6.  آماده شدن برای خواب: قبل از خوابیدن، کتاب بخوانید، حمام کنید یا به فعالیت آرامش‌ بخشی بپردازید تا خواب راحتی داشته باشید.
  7.  تغذیه مناسب: قبل از خواب کافئین، غذاهای تند و وعده‌های غذایی سنگین را میل نکنید تا خطر رفلاکس را کاهش دهید.
  8.  دوری از وسایل الکترونیکی: حتما قبل از خواب موبایل خود را خاموش کنید یا در حالت هواپیما قرار دهید و وسایل الکترونیکی را از اتاق خواب خود خارج کنید.
  9.  فعالیت فیزیکی:حتما در طول روز ورزش منظم داشته باشید.
  10.  آب کافی بنوشید: روزانه مقدار زیادی آب مصرف کنید، ولی مصرف مایعات را قبل از خواب کاهش دهید تا خواب راحتی داشته باشید.
  11.  خود را خسته کنید: اگر نمی‌توانید بخوابید،قبل از خواب فعالیتی انجام دهید تا قبل از خواب احساس خستگی کنید.
  12.  مراجعه به پزشک: اگر اختلال خواب دارید، حتما از یک متخصص کمک بگیرید تا در دوران بارداری مشکل اختلال خوابتان حل شود.
  13.  از شریک زندگی خود کمک بگیرید: از همسر خود بخواهید که اگر در هنگام شب تنفس شما قطع شد یا خروپف کردید به شما بگوید و سپس بهتر هست برای رفع آن به پزشک مراجعه نمایید.

دلایل بی‌خوابی که حتما باید به پزشک مراجعه کنید

در زمان بارداری، تغییر الگوی خواب به دلیل تغییرات هورمونی، ناراحتی جسمانی و استرس عاطفی رایج است. در موارد زیر حتما از پزشک مشورت بگیرید تا مشکل خوابتان حل شود:

  1. بی خوابی شدید یا مزمن: اگر به طور مداوم مشکل در خوابیدن یا بیدار ماندن دارید.
  2. خوابیدن زیاد در طول روز: خستگی یا خواب آلودگی در روز حتی بعد از خواب کافی، ممکن است به خاطر مشکلاتی باشد که در این صورت نیاز است به پزشک مراجعه کنید.
  3. اختلالات خواب همراه با علائم دیگر: اگر مشکلات خواب شما همراه با علائمی مانند خروپف شدید، نفس کشیدن با صدای بلند هنگام خواب، گرفتگی پا، تکرر ادرار یا سوزش معده هست، و این موضوع ممکنه نشانه‌ای از مشکلات جدی‌تر باشد پس حتما باید با پزشک مشورت کنید.
  4. اضطراب و افسردگی شدید یا مزمن: اضطراب یا افسردگی در دوران بارداری ممکن است منجر به اختلالات بی‌خوابی شود.
  5. نگرانی در مورد داروهای خواب آور: اگر در طول مدت بارداری برای رفع مشکل اختلال در خواب دارو مصرف می‌کنید و یا قصد مصرف آن را دارید حتما از قبل با پزشک مشورت کنید چرا‌که مصرف بعضی داروها ممکن است بر روی جنین اثرات مخربی بگذارد.

ارسال یک دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

X